Αν και η 1η Απριλίου είναι πιο δημοφιλής, η 2η ημέρα του μήνα είναι αυτή που μας ευαισθητοποιεί και μας κινητοποιεί. Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού μας αφυπνίζει, μας  υπενθυμίζει ότι είναι η ώρα να κάνουμε την «αόρατη» αυτή αναπηρία ορατή.

Υπολογίζεται ότι 1 στις 50 οικογένειες έχουν στο σπίτι τους ένα άτομο στο φάσμα του αυτισμού. Παρολ’ αυτά ακόμα δεν είμαστε εξοικειωμένοι, ούτε αντίστοιχα ενημερωμένοι για την καθημερινότητα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τόσο τα άτομα με αυτισμό όσο και οι οικογένειές τους. Τον τελευταίο χρόνο έχουμε προχωρήσει στο σχεδιασμό ενός συνεκτικού σχεδίου ενίσχυσης των οικογενειών αυτών που βασίζεται στο τρίπτυχο: έγκαιρη διάγνωση – επαγγελματική κατάρτιση– υποστηριζόμενη διαβίωση.

Στηριζόμενοι πάνω σε αυτούς τους πυλώνες πολιτικής προχωράμε σε επιμέρους εξειδικευμένες δράσεις τις οποίες και καταφέραμε να εντάξουμε με επιτυχία στο Ταμείο Ανάκαμψης. Και σημειώνω τη λέξη «επιτυχία» καθότι βασικό χαρακτηριστικό και προαπαιτούμενο ένταξης στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι ο μη επαναληπτικός χαρακτήρας των δράσεων. Με απλά λόγια, πρόκειται για δράσεις που με την υλοποίησή τους θα ενταχθούν και θα συνεχιστούν ως αμιγώς εθνικές πολιτικές προτεραιότητες.

Πριν όμως αναφερθώ συνοπτικά στις δράσεις αυτές, σας προσκαλώ να ενημερωθούμε, να ευαισθητοποιηθούμε, να συμμετέχουμε όλοι μαζί σε έναν «αγώνα» αναγνώρισης και αντιμετώπισης του κοινωνικού αποκλεισμού και της άγνοιας γύρω από το ζήτημα του αυτισμού. Σας προσκαλώ να αθληθούμε, να τρέξουμε, να περπατήσουμε, να κολυμπήσουμε ή να κάνουμε ποδήλατο ο καθένας μόνος του, ή με κάποιον φίλο και ταυτόχρονα διαδικτυακά όλοι μαζί με έναν κοινό στόχο: Να δείξουμε ότι το ζήτημα του αυτισμού μας αφορά όλους. Όλοι έχουμε ακούσει για τις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος αλλά πόσοι θα αναγνωρίσουν και θα βοηθήσουν ένα συνάνθρωπο με αυτισμό; Οργανώσαμε μαζί με το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής ένα διαδικτυακό «μαραθώνιο» που ο καθένας μπορεί να κάνει εγγραφή δωρεάν και να διαλέξει πώς, πόσο, πότε και που θέλει να αθληθεί. Με την εγγραφή στο www.raceforautism.gr θα λάβει έναν αριθμό συμμετοχής. Μετά την ολοκλήρωση του «αγώνα» μπορεί να κάνει μία σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα, να ανεβάσει μία φωτογραφία του και να κάνει #raceforautismgr στα social media.

Απλό, εύκολο και ελπίζουμε αποτελεσματικό. Οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση προβολή της «αόρατης» αυτής αναπηρίας, βοηθάει σημαντικά στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας. Πιστεύω ότι ο αθλητισμός είναι αρωγός στη μετάδοση της γνώσης του διαφορετικού, της αποδοχής και της αλληλεγγύης. Κάθε κοινωνική δράση που μοιραζόμαστε όλοι μαζί, εκπαιδεύει την κοινωνία, την κάνει πιο ανοιχτή κι ελαστική, την εξοικειώνει με τη διαφορετικότητα. Εργαζόμαστε λοιπόν για να εντάξουμε και να αγκαλιάσουμε κάθε είδος διαφορετικότητας, να την ενσωματώσουμε και να προχωρήσουμε σε μια συμπεριληπτική κοινωνία.

Τι κάνουμε; Με ένα ολιστικό σχέδιο παρέμβασης σε 3 άξονες θα φέρουμε τον αυτισμό στο φως βοηθώντας τους συμπολίτες μας και τις οικογένειές τους:

1. ΠΡΩΙΜΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ: Η πρώιμη ανίχνευση του αυτισμού μπαίνει για πρώτη φορά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Παιδοψυχολόγοι, αναπτυξιολόγοι και άλλοι ειδικοί επιστήμονες εργάζονται πυρετωδώς για να συντάξουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης ώστε από πολύ νωρίς, να αναγνωρίζουμε και να αντιμετωπίζουμε με πρώιμη παρέμβαση τον αυτισμό. Αν το εντοπίσουμε και αντιμετωπίσουμε μέχρι τα 4 χρόνια ενός παιδιού μπορούμε να ανατρέψουμε έως και 50% των περιπτώσεων λέει η επιστημονική κοινότητα.

2. ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Φροντίζουμε να εντοπίσουμε τους πιο ‘ταιριαστούς’ (στις δεξιότητες των ατόμων με αυτισμό) εργοδότες και να τους δώσουμε τα απαραίτητα κίνητρα ώστε να τα συμπεριλάβουν στο δυναμικό τους.

3. ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ: Μία από τις μεγαλύτερες έγνοιες των γονιών με παιδιά στο φάσμα είναι «τι θα γίνει το παιδί μου όταν δεν θα μπορώ να το βοηθήσω εγώ;». Δημιουργούμε εξειδικευμένο ρυθμιστικό πλαίσιο και εξασφαλίζουμε τη δημιουργία μικρών, μη-ιδρυματικών δομών (Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης), μέσα στο κέντρο της πόλης, που θα φιλοξενούν άτομα στο φάσμα. Θα μπορούν να ζουν αποϊδρυματοποιημένα αλλά με την απαραίτητη φροντίδα.

«Αγωνιζόμαστε» για να κάνουμε ορατή την «αόρατη» αναπηρία. Όλοι μαζί, αθλούμαστε, ενημερωνόμαστε, νοιαζόμαστε. Μπείτε στο www.raceforautism.gr για να γίνετε κι εσείς ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ.

Πηγή: iefimerida.gr