Ο φροντιστής ενός ατόμου που πάσχει από Αλτσχάιμερ έχει μπροστά του μια δύσκολη και απαιτητική δουλειά, καθώς πρέπει να έχει ειδικές γνώσεις και ικανότητες ώστε να καταφέρει να προσεγγίσει τον πάσχοντα και να συνδεθεί μαζί του.

Δείτε ορισμένες βασικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν στη δύσκολη αυτή πορεία.

  1. Ξεπεράστε την άρνηση. 
    Είναι λογικό να αντιδρά κανείς με άρνηση όταν ένα αγαπημένο πρόσωπο δείχνει τα πρώτα σημάδια άνοιας, αυτό όμως μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει καθώς καθυστερεί τη διάγνωση, την έναρξη της θεραπευτικής αγωγής και τον προγραμματισμό για το μέλλον.
  2. Αποφεύγετε την ερώτηση «Θυμάσαι;».
    Προφανώς και δεν θυμάται. Αν θυμόταν, δεν θα είχε διαγνωστεί με άνοια. Ρωτώντας τον πάσχοντα αν θυμάται κάποιο πρόσωπο ή γεγονός, μπορεί να τον εκνευρίσετε.
  3. Επικοινωνήστε με τον πάσχοντα στο δικό του επίπεδο.
    Είναι πολύ λογικό να θέλετε να συνεχίσετε να επικοινωνείτε με τον ασθενή όπως παλιότερα, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Αντί’ αυτού, πρέπει να σκεφτείτε ποια ηλικία σάς θυμίζει η συμπεριφορά του και να προσπαθήσετε να επικοινωνήσετε μαζί του όπως θα επικοινωνούσατε με ένα άτομο αυτής της ηλικίας.
  4. Για να «συνδεθείτε» καλύτερα με τον πάσχοντα από Αλτσχάιμερ, δώστε του να κρατήσει κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ίδιο.*
    Μπορεί να χρειαστεί να πειραματιστείτε αρκετά μέχρι να εντοπίσετε το αντικείμενο που έχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα για το άτομο που φροντίζετε.
  5. Για να «συνδεθείτε» καλύτερα με τον πάσχοντα από Αλτσχάιμερ σε προχωρημένο στάδιο, φέρτε τον σε επαφή με παιδιά, κατοικίδια ζώα, μουσική ή ζωγραφική.
    Αυτές οι τέσσερις δραστηριότητες συχνά αγγίζουν τους ασθενείς που βρίσκονται πολύ προχωρημένο στάδιο, ακόμα και αν σχεδόν δεν μπορούν πλέον να μιλήσουν.
  6. Μην «τσακώνεστε», μην διορθώνετε, μην διαφωνείτε.
    Δεν μπορείτε να νικήσετε σ’ έναν καβγά με άνθρωπο που πάσχει από άνοια, οπότε μην το προσπαθήσετε καν! Επίσης δεν έχει νόημα να αντιπαρατεθείτε μαζί του. Θα τον κάνετε να πεισμώσει ακόμα περισσότερο.
  7. Μην αναφέρετε θέματα που μπορεί να τον ταράξουν. 
    Αν για παράδειγμα ξέρετε ότι το αγαπημένο σας πρόσωπο θα ταραχτεί συζητώντας για πολιτική, μην ξεκινήσετε τέτοια κουβέντα. Το πιο πιθανό είναι ότι η συζήτηση θα εξελιχθεί σε μια μάχη που δεν θα σας αρέσει καθόλου.
  8. Αλλάξτε γρήγορα αντικείμενο συζήτησης αν δείτε ότι ο πάσχων ταράζεται.
    Αν διακρίνετε ότι αυτό που κουβεντιάζετε αρχίζει να τον εκνευρίζει, αλλάξτε γρήγορα θέμα και κατά προτίμηση αρχίστε να μιλάτε για κάτι ευχάριστο.
  9. Μην σταματήσετε να επισκέπτεστε τον πάσχοντα όταν πάψει να σας αναγνωρίζει.
    Το γεγονός ότι ο αγαπημένος σας άνθρωπος δεν σας αναγνωρίζει δεν σημαίνει ότι δεν έχει πλέον συναισθήματα. Οι άνθρωποι που πάσχουν από Αλτσχάιμερ απολαμβάνουν τις επισκέψεις ακόμα κι όταν δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο επισκέπτης τους.
  10. Φροντίστε τον εαυτό σας!
    Η δουλειά σας είναι σίγουρα πολύ σκληρή και απαιτητική. Πρέπει λοιπόν να προσέξετε εξίσου και τον εαυτό σας, προς όφελος τόσο δικό σας όσο και του ανθρώπου τον οποίο φροντίζετε. Δεν μπορείτε να είστε καλός και αποτελεσματικός φροντιστής αν είστε μονίμως εξαντλημένος.

Ο κατάλογος συμβουλών προς φροντιστές ατόμων με Αλτσχάιμερ είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερος, αν όμως καταφέρετε να τηρήσετε αυτές τις 10 θα έχετε κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τη βελτίωση της φροντίδας που παρέχετε στο πάσχον άτομο, ενώ παράλληλα θα βοηθήσετε στη διατήρηση και της δικής σας υγείας και ευεξίας.

Πηγή: huffingtonpost.com / Mary Marley (συγγραφέας του βιβλίου Come Back Early Today: A Memoir of Love, Alzheimer’s and Joy).