Γενναία μεταρρύθμιση στο υπάρχον εκπαιδευτικό μοντέλο των τριών επιπέδων Νοσηλευτικής (ΠΕ,ΤΕ,ΔΕ) και θεσμοθέτηση ενός και μόνο Πανεπιστημιακού επιπέδου Νοσηλευτικής Εκπαίδευσης, είναι απαραίτητη, σύμφωνα με ακαδημαϊκούς και νοσηλευτικούς φορείς που μετείχαν σε ενιαία σύσκεψη για τα επίπεδα εκπαίδευσης και άσκησης της νοσηλευτικής στη χώρα.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στο Υπουργείο Υγείας ύστερα από πρόσκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης Νοσηλευτικής (ΕΣΑΝ), προτάθηκε η δημιουργία μιας νέας ειδικότητας εργαζομένων στο χώρο της υγειονομικής φροντίδας στα πρότυπα αντίστοιχων ειδικοτήτων που υφίστανται στα Υγειονομικά Συστήματα χωρών του Εξωτερικού, αυτή των ¨Φροντιστών Ασθενών¨, που δε θα φέρουν στον επαγγελματικό τους τίτλο κανενός είδους Νοσηλευτικό επιθετικό προσδιορισμό, προς αποφυγή μελλοντικών αυθαιρεσιών και συγχύσεων.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΠΑΣΟΝΟΠ, οι περισσότεροι Φορείς συμφώνησαν στην απαραίτητη διευκρίνηση ότι ο νέος επαγγελματικός τίτλος που σήμερα προτείνεται, αυτός των ¨Φροντιστών Ασθενών¨, δεν αφορά τους έως σήμερα εργαζόμενους ΔΕ Βοηθούς Νοσηλευτών, ενώ αναμένεται νέα πρόσκληση από την ΕΕ του ΕΣΑΝ όπου θα συζητηθούν προτάσεις για τη διαχείριση της υφιστάμενης κατάστασης.

Πάγιο αίτημα της ΠαΣΟΝοΠ είναι, οι ΔΕ Νοσηλευτές που σήμερα υπηρετούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, να αξιοποιηθούν από την Πολιτεία και υπό προϋποθέσεις να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Η διαχείριση της υφιστάμενης κατάστασης, που για εμάς στην ΠαΣΟΝοΠ δεν είναι ένα άλλο κεφάλαιο, θέλει ιδιαίτερη προσοχή από μέρους όλων των Φορέων. Διότι σήμερα οι ΔΕ Βοηθοί Νοσηλευτών που εργάζονται στο Σύστημα, έχουν προσφέρει και προσφέρουν πολλά. Έχουν το ηθικό πλεονέκτημα, και πρέπει όλοι να το σεβαστούμε…» ανέφερε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της ΠαΣΟΝοΠ Γιώργος Τσόλας.